Chloroquine

Synoniem: Nivaquine®

Zwangerschap en lactatie

ZwangerschapGeen schadelijke effecten waargenomen bij een beperkt aantal zwangere en vruchtbare vrouwen, alsmede:Bij voortplantingsstudies bij dieren zijn schadelijke effecten waargenomen, waarvan de betekenis voor de mens niet vaststaat, doch waarvan het onwaarschijnlijk wordt geacht dat de foetale schade bij dieren relevantie heeft voor de mens heeft
LactatieHandhaven: Borstvoeding en geneesmiddelgebruik veilig te combineren

Dosering bij nierinsufficiëntie

dosis bij kreatinine klaring (GFR; ml/min)

> 50chloroquine-25 mg/kg in 3 dagenp.o.-
30-50chloroquine-25 mg/kg in 3 dagenp.o.-
10-30chloroquine-25 mg/kg in 3 dagenp.o.-
<10chloroquine-12,5 mg/kg in 3 dagenp.o.-

dosis bij dialyse

hemodialysechloroquine-12,5 mg/kg in 3 dagenp.o.-
CAVH / CVVHchloroquine-25 mg/kg in 3 dagenp.o.-
CAPDchloroquine-12,5 mg/kg in 3 dagenp.o.-

Eigenschappen

Een chinolinederivaat dat wordt gebruikt bij profylaxe en behandeling van malaria, bij leveramoebiasis en bij reumatoïde artritis. Kan ook tijdens de zwangerschap als profylacticum tegen malaria worden gebruikt. t½ = 2 weken, biol. beschikbaarheid = 80%, klaring is hepatisch en renaal.

Bijwerkingen

Maagdarmklachten, allergische reacties, huidafwijkingen, afwijkingen bloedbeeld. Zelden psychische stoornissen, oogafwijkingen en QT-interval verlenging.

Interacties

Gelijktijdig gebruik met goudpreparaten, oxyfenbutazon of fenylbutazon kan de kans op dermatitis verhogen. Ritonovir remt het metabolisme. Risico op verlenging QT-interval is verhoogd in combinatie met andere middelen die het QT-interval verlengen, zoals sotalol, erytromycine.